Omsorgsfulla och gröna val

Ett hÄllbarhetsprojekt i framkant

I bygget av huset pĂ„ Erstagatan har hĂ„llbarhetsarbetet tagits ett steg lĂ€ngre. HĂ€r har vi tittat pĂ„ samtliga parametrar – frĂ„n val av vĂ€rmesystem till Ă„tervinningsbart transportemballage – för att skapa en byggprocess och ett hus som har en lĂ„g klimatpĂ„verkan som möjligt. För de boende har vi skapat valen av mer hĂ„llbara alternativ fördelar – exempelvis hĂ„lls driftkostnader nere nĂ€r vi gör systemval som minskar energiförbrukning.

Erstagatan Àr Wallins hittills frÀmsta hÄllbarhetsprojekt. Alla material Àr valda med omsorg och flera Àr Àven miljöklassade.

HAMPAISOLERING

Vi anvÀnder hampaisolering istÀllet för stenull vilket krÀver mindre energi att producera och skapar en bÀttre arbetsmiljö pÄ byggarbetsplatsen dÄ den inte irriterar hud eller andningsorganen. Hampaisoleringen har en hög vÀrmeisolerande förmÄga som tillsammans med vÀrmelagringskapacitet ger lÄg energikonsumtion. Industrihampa anvÀnds mer och mer i Sverige och har fördelen att den bÄde Àr lÀttodlad och vÀxer snabbt samt Àr 100% Ätervinningsbart, bio-baserat och förnyelsebart.

SOLCELLER

Taket pÄ Ersta/25 kommer att förses med solceller som producerar energi. Energin förser i första hand Penthouse med hushÄllsel men överskottet kommer Àven övriga delar av huset tillgodo.

EMBALLAGE

Allt emballage och alla förpackningar som kommer till bygget ska vara Ätervinningsbara.

BERGVÄRME

MĂ„let Ă€r att uppvĂ€rmningen ska ske helt via bergvĂ€rme – ett uppvĂ€rmningssystem som hĂ€mtar lagrad solenergi frĂ„n berggrunden. Detta förutsĂ€tter dock att vi erhĂ„ller erforderligt tillstĂ„nd hos kommunen i annat fall kan det dĂ„ bli fjĂ€rrvĂ€rme som blir det primĂ€ra uppvĂ€rmningssystemet.

GRÖN BETONG

Vi anvĂ€nder grön betong eller klimatförbĂ€ttrad betong – en produkt som minskar betongens klimatpĂ„verkan med upp till 50 procent med bibehĂ„llen livslĂ€ngd och kvalitet. Detta Ă„stadkommer man genom att sĂ€nka cementhalterna i betongen och ersĂ€tta en del av cementen med alternativa bindemedel. Alternativa bindemedel Ă€r mineraliska material med cementliknande egenskaper men avsevĂ€rt mycket lĂ€gre koldioxidutslĂ€pp som exempelvis slagg eller flygaska och innehĂ„ller inga giftiga eller farliga Ă€mnen.

GRÖNT STÅL

Grönt stĂ„l tillverkas med metoder som minimerar koldioxidutslĂ€pp – cirka en femtedel jĂ€mfört med stĂ„l som framstĂ€lls pĂ„ traditionellt sĂ€tt i Europa. Det gröna stĂ„let utgörs av en hög andel Ă„tervunnet stĂ„l och malmpellets. StĂ„let smĂ€lts i ugnar som drivs med 100% förnybar energi.

Vackert varar lÀngst

För en vÀxande stad

Nya bostĂ€der Ă€r en grundförutsĂ€ttning för att staden ska kunna vĂ€xa. ‹Att bygga hĂ„llbart Ă€r ett mĂ„ste för att bygga bĂ€ttre stĂ€der och samhĂ€llen. Vi vill visa att en hĂ„llbar vĂ€g till stadsutveckling kan nĂ„s genom att bygga vackra bostĂ€der av hög kvalitet.

Med god arkitektur och design i alla led bygger vi kvalitetsbostÀder som ska Àlskas i generationer och stÄ som tidlösa klassiker. Om 100 Är ska vÄra hus vara lika uppskattade och eftertraktade som dagens sekelskifteshus.

Om 100 Är ska vÄra hus vara lika uppskattade och eftertraktade som dagens sekelskifteshus.

rÀtt arkitekt och metod

Olika projekt krÀver olika styrkor och för att möta vÄra höga krav pÄ hÄllbarhet och estetik krÀvs det ett noggrant sökande efter rÀtt arkitekt till rÀtt projekt. Det Àr av samma anledning som vi alltid anpassar vÄra metoder och processer efter platsens och projektets förutsÀttningar.

Platsen ger alltid grundförutsÀttningarna för vad vi bygger och vÄra projekt ska alltid utveckla och stÀrka platsens möjligheter och kvaliteter. Platserna vÀcker olika frÄgestÀllningar och ger olika förutsÀttningar vilket styr vÄra processer, projekteringsmetodik och val av arkitekt. PÄ sÄ vis nÄr vi vÄra höga krav pÄ hÄllbarhet och gestaltning.

Det fjÀrde hÄllbarhetsperspektivet

Man brukar prata om hĂ„llbarhet ur det ekonomiska, sociala och ekologiska perspektivet. Men vi tycker att det Ă€r minst lika viktigt med den arkitektoniska hĂ„llbarheten. Med det perspektivet berörs viktiga grundkvaliteter som strĂ€cker sig bortom trend och stil. Hur huset Ă€r byggt, hur planlösningen ser ut, materialvalen, hur man rör sig i omrĂ„det och tar sig till omrĂ„det – det Ă€r kvaliteter som pĂ„verkar hur man lever i sitt hem. NĂ€r vi sĂ€tter den arkitektoniska hĂ„llbarheten i första rummet, skapar vi hĂ„llbara bostĂ€der att trivas i lĂ€nge. Med det fjĂ€rde hĂ„llbarhetsperspektivet som ledstjĂ€rna ser vi till att vĂ„ra projekt svarar mot grundlĂ€ggande och kĂ€nda behov och samtidigt Ă€r framĂ„tblickande, utvecklingsbara och svarar mot nya önskemĂ„l i samhĂ€llet.

MATERIAL SOM HÅLLER I LÄNGDEN

Vi har en hög ambition att vÄra materialval och inredning ska hÄlla över tid. En kvalitet som bedöms bÄde ur ett estetiskt och ett funktionellt perspektiv. Vi vÀljer material som bÄde Àr tekniskt bra och som gÄr att underhÄlla, eller Àr av sÄdan kvalitet att de bara blir vackrare med Ären.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med hÄllbarhet?

Ladda ner vÄr HÄllbarhetspolicy