Ett nytt landmÀrke
pÄ Erstagatan

UTSIKTEN SOM CENTRAL DEL I DESIGNPROCESSEN

Den prisbelönte arkitekten Joakim Kaminsky har under sin karriÀr tilldelats bland annat Carl Larsson-stipendiet och vunnit flera internationella tÀvlingar tillsammans med sina kollegor. Nu leder han arbetet med att forma ett nytt landmÀrke pÄ Erstagatan.

“Det Ă€r extremt ovanligt att hitta en ledig tomt med detta lĂ€ge och utsikt. I nĂ€rheten har vi den tĂ€ta kvartersstaden men precis dĂ€r vĂ„rt hus stĂ„r har vi möjligheten att skapa en fristĂ„ende byggnad med ljus frĂ„n alla hĂ„ll. Det Ă€r nĂ„got riktigt speciellt.”

Att utforma en byggnad med ett sÄdant lÀge innebÀr en rad olika övervÀganden. För Joakim Kaminsky och hans kollegor Àr utsikten en central del av designprocessen.

“Vi vill maximera utblickarna frĂ„n varje bostad. Det handlar om att öppna upp mot horisonten, slĂ€ppa in ljuset och nĂ€rheten till vattnet. Huset Ă€r unikt i sitt slag, det Ă€r inget stort kvarter vi bygger. DĂ€rför kan vi verkligen fĂ„ till varje liten detalj pĂ„ ett genomtĂ€nkt sĂ€tt.”

Det Ă€r extremt ovanligt att hitta en ledig tomt med detta lĂ€ge och utsikt. Tillsammans med de gröna omgivningarna blir det verkligen en oas mitt i stadsbilden.”

Med söders höjder
som inspiration

MED SÖDERS HÖJDER SOM INSPIRATION 

Gestaltningen tar avstamp i Södermalms stadsbild och ErstaomrÄdets unika förutsÀttningar.

Som ett bostadshus i kvarteret kring Ersta fungerar byggnaden som en lagspelare – kvarterets kulörer, materialitet, höjd- och volymindelningar har dĂ€rför arbetats in. Byggnaden har en öppen placering med fyra fria fasader och ett öppet utsiktslĂ€ge. UtifrĂ„n de fantastiska förutsĂ€ttningarna har vi skapat en fönstersĂ€ttning över hörn med spatiösa balkonglösningar.

EN LEVANDE YTA

Fasaden Àr putsad i en ockraton. Putsen har en riven struktur som ger en levande yta. Husets sockel klÀs med terrazzo som för tankarna Erstakvarterens stensocklar. Ballasten i terrazzon tar upp kulörerna i putsfasaden och Àven kulörerna frÄn de omgivande husen. NÀr man nÀrmar sig sockeln framtrÀder de ingjutna stenarna som slipade juveler i olika kulörer vilket ger en vacker detaljering.

En dröm för boende
– och för arkitekter

HARMONI MELLAN DET MODERNA OCH HISTORISKA

Arkitekturen Àr utformad för att skapa en vÀlkomnande och generös atmosfÀr, i harmoni med det moderna och historiska. BÄde materialval och design speglar platsens karaktÀr samtidigt som bostÀderna Àr noggrant planerade för att maximera bekvÀmlighet och funktionalitet.

“Vi vill skapa en plats dĂ€r man verkligen kan kĂ€nna sig hemma. Sociala ytor Ă€r exempelvis placerade nĂ€ra varandra för att dra nytta av den bĂ€sta utsikten, medan sovrummen Ă€r utformade för att erbjuda lugn och avskildhet. Med tanke pĂ„ det unika lĂ€get och de höga kraven pĂ„ kvalitet och design Ă€r detta projekt en sĂ€llsynt möjlighet inte bara för blivande boende – utan Ă€ven för arkitekterna. Att fĂ„ möjligheten att skapa nĂ„got sĂ„ speciellt pĂ„ en plats som denna Ă€r en dröm för en arkitekt.”

Precis innan projektet skulle starta spenderade Joakim Kaminsky och hans familj en weekend hos Ersta Diakoni för att fÄ en kÀnsla av omgivningen.

“Utsikten tillsammans med de gröna omgivningarna gör det verkligen till en oas mitt i stadsbilden. Det Ă€r en fantastisk kĂ€nsla att se sitt arbete ta form och med projektet inom synhĂ„ll frĂ„n vĂ„rt kontor pĂ„ Skeppsbron i Gamla stan kommer vi följa bygget frĂ„n första parkett och inte lĂ€mna nĂ„got Ă„t slumpen. Att veta att man Ă€r med och skapar nĂ„got som kommer att vara en del av staden i mĂ„nga Ă„r framöver Ă€r en oerhört tillfredsstĂ€llande kĂ€nsla.”

 

Mer om Kaminsky